Pediatr. pro Praxi, 2007; 3: 140-143

PUFA OMEGA-3 a jejich působení

doc. MUDr. Ludmila Vyhnánková CSc
ORL specialista, Praha

Sdělení pojednává o PUFA OMEGA-3-vicenenasycených mastných kyselinách. Jsou důležité pro vývoj dítěte, mozku a retiny. Příznivě ovlivňují činnost mozku, proces učení a paměti, imunitní systém, působí protizánětlivě. Významný je i pozitivní vliv na kardiovaskulární systém a metabolizmus. Uvádím závěry klinických studií, které sledovaly působení PUFA OMEGA-3 na lidský organizmus. Haliborange jsou potravinové doplňky s rybím tukem, vysokým obsahem PUFA OMEGA-3 a vitaminy A, D, E a C. Sirup, rybičky a žvýkací tobolky s pomerančovou příchutí jsou určeny pro děti od 3 let.

Klíčová slova: PUFA OMEGA-3, rybí tuk, dítě, CNS, imunita, Haliborange

PUFA OMEGA-3 AND THEIR EFFECTS

This article deals with PUFA OMEGA-3 polyunsaturated fatty acids. They are vital for a child’s development, a development of brain and retina. They have a good influence on functioning of the brain, process of learning and on memory, immune system, act in an anti-inflammatory way. It is important that they have a positive influence on cardiovascular system and metabolism. I mention conclusions of the clinical studies which monitor the action of PUFA OMEGA-3 on human organism. Haliborange are food supplements with fish oil, a high PUFA OMEGA-3 content and with vitamins A, D, E and C. Orange-flavoured syrup, little fish and chewy capsules are suitable for children over 3 years.

Keywords: PUFA OMEGA-3, fish oil, a child, central nervous system, immunity, Haliborange

Zveřejněno: 1. červenec 2007  Zobrazit citaci

ACS AIP APA ASA Harvard Chicago Chicago Notes IEEE ISO690 MLA NLM Turabian Vancouver
Vyhnánková L. PUFA OMEGA-3 a jejich působení. Pediatr. praxi. 2007;8(3):140-143.
Stáhnout citaci

Reference

  1. Auestad N, Scott DT, Janowsky J, et al. Visual, cognitive, and language assessments at 39 months: A follow-up study of children fed formulas containing long-chain polyunsaturated fatty acids to 1 year of age, Pediatrics 2003, 112, 177. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  2. Balk EM, Liechtenstein AH et al. Effects of omega-3 fatty acids on serum markers of cardiovascular risk: A systematic review, Atherosclerosis, 2006, article in press. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  3. Connor DL, Hall R, Adamkin D et al. Growth and development in preterm infants fed long-chain polyunsaturated fatty acids: A prospective, randomized controlled trial. Pediatrics 2001, 108, 359-371. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  4. Conner WE. Importace of n-3 fatty acids in health and disease, Am. J Clin Nutr. 2000, 71 (suppl): 171S-175S. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  5. Crawford MA, Harbige L S. N-3 fatty acids and the evolution of the brain. Pro. Clin. Biol. Res.,1988; 288: 335-354.
  6. Dunstan JA, Mori TA, Barden A. et al. Fish oil supplementation in pregnancy modifies neonatal alergen-specific immune response and clinical outcomes in infants at high risk of atopy: a randomized, controlled trial. J. Allergy Clin. Immunol, 2003, 12, 1178-1184. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  7. Fleith M, Clandinin M. Links Dietary PUFA for preterm and term infants: review of clinical studies, Crit. Rev. Food Sci Nutr. 2005, 45 (3), 205-229. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  8. Fronczak CM, Baron AE, Chase HP et al. In utero dietary exposures and risk of islet autoimmunity in children. Diabetes Care, 2003, 26: 3237-3242. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  9. Groh-Wargo S, Jacobs J, Auestad N et al. Body composition in preterm infants who are fed long-chain polyunsaturated fatty acids: A prospective, randomized, controlled trial pediatric research, Copyright 2005 International Pediatric Research Foundation. Přejít k původnímu zdroji...
  10. Helland I, Smith L, Saarem K et al. Maternal supplementation with very-long. Chain a-3 fatty acids during pregnancy and lactation augments children's IQ at 4 years of age, Pediatrics 2003, 111, 39-44. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  11. Kirby A. The discovery centre report on the, ,the omega-3 vitamin classroom study.
  12. Mourek J a kolektiv, Mastné kyseliny Omega-3 - Zdraví a vývoj, Triton, Praha/Kroměříž 2007.
  13. Richardson AJ, Montgomery P. The Oxford Durham Study: A randomized, controlled trial of dietary supplementation with fatty acids in children with developmental coordination disorder, Pediatrics 2005, 115, 1360-1366. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...