Interní Med. 2001; 3(12): 556-558

Potravinová alergie

MUDr. Jaroslava Braunová
Ústav klinické imunologie FN, Olomouc

Klíčová slova: pseudoalergie, toxická potravinová reakce, termostabilní alergen, pylová alergie, zkřížená přecitlivělost, symptomatická a kauzální léčba.
Keywords: pseudoallergy, toxic food reaction, thermostabile allergen, pollen allergy, cross hypersensitivity, symptomatic and causal therapy.

Zveřejněno: 31. prosinec 2001  Zobrazit citaci

ACS AIP APA ASA Harvard Chicago Chicago Notes IEEE ISO690 MLA NLM Turabian Vancouver
Braunová J. Potravinová alergie. Interní Med. 2001;3(12):556-558.

V posledních letech zaznamenáme významný nárůst alergických reakcí na potraviny celosvětově jak co do kvality, tak co do kvantity. Škála přízanků je široká - od mírných po závažné až k obrazu těžkého anafylaktického šoku. Jsou nutná přísná režimová potravinová omezení, symptomatická léčba potíží.

Food Allergy

There has been a significant increase in allergic reactions to food all over the world, both qualitatively and quantitatively, and a wide range of signs, from mild to the severe life threatening anaphylactic shock. A strict regimen of food restriction and symptomatic therapy of symptoms is considered here.

Stáhnout citaci

Reference

  1. Alergie, Institut UCB pro alergii, 32-33.
  2. Bystroň, J. (1997): Alergie, 168-169.
  3. Viktorinová, M. (2001): Kopřivka a angioedém. UBC Pharma s.r.o. 89-90.