Interní Med. 2001; 3(12): 564-567

Vitaminy - důležitý faktor ovlivňující zdraví - 2. část - Metabolizmus hydrosolubilních vitaminů

doc. MUDr. Pavel Hlúbik CSc
Vojenská lékařská akademie JEP, Hradec Králové

Klíčová slova: vitaminy, prevence, výživa, hypovitaminózy, avitaminózy.
Keywords: vitamins, prevention, nourishment, vitamin deficiencies.

Zveřejněno: 31. prosinec 2001  Zobrazit citaci

ACS AIP APA ASA Harvard Chicago Chicago Notes IEEE ISO690 MLA NLM Turabian Vancouver
Hlúbik P. Vitaminy - důležitý faktor ovlivňující zdraví - 2. část - Metabolizmus hydrosolubilních vitaminů. Interní Med. 2001;3(12):564-567.

Adekvátní příjem vitaminů - vitaminu A, beta karotenu, vitaminu E, alfatokoferolu, vitaminu D, vitaminu C, kyseliny listové, ale i minerálních látek selenu a kalcia, dále vlákniny, eventuálně dalších protektivně působících látek nacházejících se ve stravě, lze využít v nutriční prevenci. Racionální strava s vyváženým příjmem základních nutrientů, minerálií, vitaminů je důležitým předpokladem udržení a zlepšení aktuálního zdravotního stavu jednotlivce i celé populační skupiny.

Vitamins, Important Components Influencing Health

Part I. - Metabolism of fat-soluble vitamins</bold></p> An intake of vitamin A, beta-carotene, vitamin E, alfa-tocopherol, vitamin C, folate, the trace element Selenium, Calcium, fiber and other protective nutrients which are present in our food can be sufficient for nutritional prevention. Adequate daily dietary intake of basic nutrients, vitamins and trace elements is required to sustain and improve the health status of individuals in particular and the population as a whole.

Stáhnout citaci

Reference

  1. Bobák, M., Škodová, Z., et all. (1999): Antioxidanty a kardiovaskulární choroby v české populaci. Vlinř. Lék., 45, 6: 353-358.
  2. Dlouhý, P., Anděl, M., Hromadová, M.: Srovnání doporučených výživových dávek v různých zemích. Hygiena, 3: 167-185.
  3. Doporučené výživové dávky pro obyvatelstvo ČSSR, Praha, 1989.
  4. Hlúbik, P., Opltová, L. (1995): Nutriční stav organismu a jeho vztah k riziku kardiovaskulárních onemocnění. Hygiena, 40, 1: 31-44.
  5. National Research Council: Recommended Dietary Allowances, 10th ed., National Academy Press, Washington, 1989.
  6. Veselá, K., Dlouhý, P. (1999): Kyselina listová a defekty neurální trubice. Diabetologie, metabolismus, endokrinologie výživa, 2, 1: 32-38.