Interní Med. 2004; 6(7): 352-356

Vitaminy v graviditě - přínos a rizika

doc. MUDr. Pavel Hlúbik CSc, Ing. Hana Střítecká PhD
Vojenská lékařská akademie JEP, Hradec Králové

Klíčová slova: vitamin, těhotenství, dostatečný přívod.
Keywords: vitamins, pregnacy, adequate intake.

Zveřejněno: 31. prosinec 2004  Zobrazit citaci

ACS AIP APA ASA Harvard Chicago Chicago Notes IEEE ISO690 MLA NLM Turabian Vancouver
Hlúbik P, Střítecká H. Vitaminy v graviditě - přínos a rizika. Interní Med. 2004;6(7):352-356.

Výživa hraje důležitou roli při vzniku řady chronických neinfekčních nemocí hromadného výskytu včetně ovlivnění rizika vzniku vrozených vad. Existuje řada nemocí, u kterých lze uplatnit protektivní efekt výživy, především protektivní efekt vitaminů. V odborné literatuře 20. století se protektivním vlivem vitaminů zabývala celá řada studií s nejednoznačným výsledkem. V epidemiologických studiích, zaměřených na sledování vztahu spotřeby ovoce a zeleniny k riziku vzniku některých onemocnění, autoři prokázali pozitivní efekt adekvátního příjmu vitaminů.

Vitamins in pregnancy - benefit and risk

Nutrition plays one of the main roles in development of chronic non-infectious mass occurrence diseases. A lot of diseases exist in which we can apply protective effect of nutrition, especially protective effect of vitamins. We can mention here diabetes mellitus II, ischaemic heart disease and many other metabolic diseases. Many studies in professional literature of the start of the 21th century took interest in protective influence of vitamins, but with indefinite result. In epidemiological studies focused on observing the relation of fruit and vegetable consumption to the risk of cardiovascular diseases the authors showed positive effect of high fruit and vegetable income on significantly lower risk of cardiovascular diseases in given population.

Stáhnout citaci

Reference

  1. Abrams B, Altman Sl, Pickett KE. Pregnancy weight gain: still controversial. A, J Clin Nutr 2000; 712 (suppl): 1233-1241. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  2. Ake M, Poby AG. Effects of vitamin A supplementation on nutritional markers. Amer. Biol. Clin., 2001; 59: 417-421.
  3. Audera C, Patulny R. Mega-dose vitamin C in treatment of the common cold. Med. J. Australia, 2001; 175, 7: 359-362. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  4. Caffola A, Dragoni F, Girelli G, Tosti ME, Costante A, De Luca AM, Funaro D, Scott CS. Effect of folic acid and vitamin C supplementation on folate status and homocysteine level: a randomised controlled trial in Italian smoker-blood donors. Atherosclerosis, 2002; 163: 105-111. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  5. Fairfield KM, Fletcher RH. Vitamins for chronic disease prevention in adults. JAMA, 2002; 287: 3116-3125. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  6. Hlúbik P, Střítecká H. Anti-Oxidants - Clinical Aspects. Central European Journal of Public Health, vol. 2004; 12: 28-30.
  7. Hlúbik P. Vitamins - important health factor - part 1: Metabolism of liposoluble vitamins. Interní medicína pro praxi 2001; 3: 503-505.
  8. Horwitt MK. Critique of requirement for vitamin E. Amer. J. Clin. Nutr., 2001; 73: 1003-1005. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  9. Kleinvechtertová Kleinwächterová H, Brázdová Z. Výživový stav člověka a způsoby jeho zjišťování. Brno: IDPVZ 2001; 102.
  10. Köbler W. Referenzwerte und die Auswertung von Verzehrserhebungen. Zum Konzept der Dietary Reference Intakes (USA und Kanada). Ernährungs-Umschau, 2001; 48: 476-479.
  11. Mak S, Newton GE. The oxidative stress hypothesis of congestive heart failure. Amer. Coll. Chest Phys., 2001; 120: 2035-2046. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  12. Monsen ER. Dietary reference intakes for antioxidant nutrients: vitamin C, vitamin E, selenium, and carotenoids. J. Amer. Diet. Assoc., 2000; 100: 637-640. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  13. Olmedilla B, Granado F, et al. Serum concentrations of carotenoids and vitamin A, E and C. Brit. J. Nutrition, 2001; 85: 227-238. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  14. Rambousková J. Nutritional assessment of the pregnant woman. DMEV 2002; 4: 243-248.
  15. Reference values for nutrient intake. 1st engl. ed. Bonn: DGE, 2002; 216 s.
  16. Rondo P. H. - Abbott, R. Vitamin A and neonatal anthropometry. J. Trop. Pediatr., 2001; 47: 307-310. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  17. Russell RM. The vitamin A spectrum: from deficiency to toxicity. Amer. J. Clin. Nutr., 2000; 71. 878-884. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  18. Traber MG. Does vitamin E decrease heart attack risk? Summary and implications with respect to dietary recommendations. J. Nutrition, 2001; 131: 395-397. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  19. Vieth R, Fraser D. Vitamin D insufficiency: no recommended dietary allowance exists for this nutrient. Can. Med. Assoc. J., 2002; 166: 1541-1542.
  20. Young IS, Woodside JV. Antioxidants in health and disease. J. Clin. Pathol., 2001; 54: 176-186. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  21. Wahlin A, Bäckman L, Hultdin J, Adolfsson R, Nilsson LG. Reference values for serum levels of vitamin B12 and folic acid in a population-based sample of adults between 35 and 80 years of age. Public Health Nutrition, 2002; 5: 505-511. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  22. Referenzwerte für die Nährstoffzufuhr. 1. Auflage - Frankfurt am main: Umschau/Braus, 2000.
  23. www.utexas.edu/courses/ntr311/nutinfo/RDIchart.html
  24. Reports of the Scientific Committee for Food. Nutrient and energy intakes for the European Community. Opinion expressed on 11 December 1992.
  25. European Commission Health & Consumer Protection Directorate-General. Opinion of the Scientific Committee on Food on the revision of reference values for nutrition labelling. Expressed on 5 March 2003.
  26. Vyhláška č. 293/197 Sb. - Sbírka Zákonů České republiky.