Prakt. lékáren. 2009; 5(2): 97-98

Historie parenterální výživy

PharmDr. Michal Janů1, doc. PharmDr. Ruta Masteiková CSc2
1 Nemocniční lékárna VFN Praha
2 VFU, Brno

Podávání parenterálních léčiv je historicky nastartováno objevem krevního oběhu v roce 1628, o necelých třicet let později již začínají

pokusy s vlastní parenterální aplikací rozličných roztoků. Od počátku minulého století se postupně rozvíjelo parenterální podávání

léčiv, elektrolytů a glukozy. V průběhu šedesátých let minulého století jsou již popisovány první racionální experimenty s intravenózní

výživou, v sedmdesátých letech sledujeme první komerční parenterální přípravky aminokyselin a tukových emulzí. Ve stejném období

se světově rozvíjí koncepce parenterální výživy, včetně domácí. V dalších letech dochází k optimalizaci a technologickému zlepšování,

zavádění nových typů tukových emulzí. Také v ČR od 70 let dokumentujeme vývoj aminokyselinových roztoků a tukových emulzí, z nichž

celá řada byla uvedena na trh, kde zejména aminokyselinové roztoky získaly značnou oblibu.

Klíčová slova: parenterální výživa, aminokyseliny, tuková emulze, historie.

Zveřejněno: 1. duben 2009  Zobrazit citaci

ACS AIP APA ASA Harvard Chicago Chicago Notes IEEE ISO690 MLA NLM Turabian Vancouver
Janů M, Masteiková R. Historie parenterální výživy. Praktické lékárenství. 2009;5(2):97-98.
Stáhnout citaci

Reference

  1. Brodanová M, Anděl M. Infuzní terapie, parenterální a enterální výživa. 1. vyd. Praha: Grada Publishing, 1994: 14-17.
  2. Bozzeti F, et al. Home parenteral nutrition. Cabi Head Office 2003; 2-34.
  3. Barsoum N, Kleeman C. Now and then, the history of parenteral fluid administation. American journal of Nefrology. 2002; 20: 284-289. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  4. Vinnars E, et al. Influence of the postoperative state on the intracellular free amino acids in human muscle tissue. Ann Surg. 1975; 182: 665-671. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  5. Furst P, et al. Dipeptides in clinical nutrition. Proc Nutr Soc. 1990; 496: 343-359. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  6. Hakansson I. Experience in long-term studies on nine intravenous fat emulsions in dogs. Nutr. Dieta. 1968; 10: 54-76. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  7. Furst P. New parenteral substrates in clinical nutrition. Part II: New substrates in lipid emulsion. Eur J Clin Nutr. 1994; 48: 681-691.
  8. Zadák Z. Přítomnost a perspektivy aminokyselinových roztoků pro parenterální výživu. Sanquis. 2002; 21: 14.
  9. Anonym, Česká klinická výživa I., VÚAB, Infusia Hořátev, 1993; 1-19.
  10. Janů M. Pracovní náplň oddělení přípravy sterilních léčiv nemocniční lékárny VFN Praha. Prakt. Lékáren. 2006; 1: 25-27.