Prakt. lékáren. 2012; 8(3): 143-145

Dietní opatření při arteriální hypertenzi - I. část Vliv „fastfoodové“ potravinové kultury na celkový denní příjem sodíku vyjádřené jako hodnoty GDA

Jiří Bednář1, Vilma Vranová2
1 Ústav biochemie, chemie a fyziky, Fakulta veterinární hygieny a ekologie, Veterinární a farmaceutická univerzita Brno
2 Ústav aplikované farmacie, Farmaceutická fakulta, Veterinární a farmaceutická univerzita Brno

Článek pojednává o obsahu sodíku v pokrmech nazývaných pojmem „fastfood“, a to jak v pokrmech připravovaných a prodávaných

ve fastfoodových centrech supermarketů, tak ve výrobcích známých značek, a to Kentucky Fried Chicken (KFC), McDonalds a Crocodille.

Umožní rychlou orientaci o obsahu sodíku v jednotlivých typech těchto potravin pomocí hodnoty „Guideline Daily Amounts“

(doporučené denní množství), běžně užívané pod zkratkou GDA. V našem sdělení uvádíme množství sodíku v jedné porci výrobku, což

pacientům usnadní výběr potravin. Cílem práce je poskytnout pacientům informace, kterých výrobků se buď přímo vyvarovat, nebo

alespoň jejich příjem omezit na minimum.

Klíčová slova: sodík, GDA, fastfood

Diet and arterial hypertension

The content of sodium in so-called „fast food” meals

The article deals with the content of sodium in so-called „fast food“ meals, both in ready-made meals sold in supermarket fast-food

stands or kiosks and in various products of well-known brands such as Kentucky Fried Chicken (KFC), McDonalds and the Crocodille. It

gives you a quick overview of the content of sodium in different types of these meals using the „Guideline Daily Amounts“ value (the

Recommended Daily Amount), commonly abbreviated as GDA. In our material we state the amount of sodium per one product serving

helping patients to make their choice of food easy. The goal is to provide patients with information which products they should either

avoid or at least limit their intake to the minimum.

Keywords: sodium, GDA, fastfood

Zveřejněno: 14. květen 2012  Zobrazit citaci

ACS AIP APA ASA Harvard Chicago Chicago Notes IEEE ISO690 MLA NLM Turabian Vancouver
Bednář J, Vranová V. Dietní opatření při arteriální hypertenzi - I. část Vliv „fastfoodové“ potravinové kultury na celkový denní příjem sodíku vyjádřené jako hodnoty GDA. Farmacie pro praxi. 2012;8(3):143-145.
Stáhnout citaci

Reference

  1. Law MR, Frost CD, Wald NJ. By how much does salt reductionlower blood pressure? III-Analysis of data from trials of salt reduction. British Medical Journal 1991; 302: 819-824. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  2. Huggins CE, O'Reilly S, Brinkman M, et al. Relationship of urinary sodium and sodium-to-potassium ratio to blood pressure in older adults in Australia. Medical Journal of Australia 2011; 195(3): 128-132. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  3. Bray GA. A further subgroup analysis of the effects of the DASH diet and three dietary sodium levels on blood pressure: Results of the DASH-Sodium trial. American Journal of Cardiology 2004; 105(4): 579-579. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  4. Widimský, a kol. Hypertenze. Monografie. Triton 2008.
  5. Drápelová J. Stanovení biologicky významných iontů v produktech rychlého občerstvení. 2010. Diplomová práce, FVHE Brno.
  6. Park HR, Jeong GO, et al. Workers intake too much salt from dishes of eating out and food service cafeterias; direct chemical analysis of sodium content. Nutririon Research And Practice 2009; 3(4): 328-333. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  7. Bednář J, Vranová V. Úloha sodíku v prevenci a léčbě hypertenze - praktická realizace. Interní Med 2011; 13(2): 88-89.
  8. Insel P, Turner RE. Ross, D. Discovering Nutrition. 2nd ed. London, 2006: 404-407.