Med. Pro Praxi 2009; 6(1): 42-43

Výživa ve stáří

MUDr. Zuzana Grofová
Nutriční a dietologické oddělení, Pradubická krajská nemocnice, a.s

Správná výživa ve stáří podporuje kvalitu života seniorů, jejichž počty v posledních letech stále stoupají. Jedná se jak o seniory zdravé,

tak staré pacienty s nejrůznějšími chorobami, kteří podstupují více či méně agresivní typy terapie. Dobrý nutriční stav jednoznačně

zlepšuje výsledky léčby včetně rehabilitace a resocializace seniora. Doporučené dávky energie (25 kcal/kg) a bílkovin (1,2 g/kg) se při

zátěži zvyšují až na 30–35 kcal/kg a u bílkovin na 1,5 g/kg. Modifikce podle individuálního stavu jsou vhodné. Pominout nelze ani příjem

vitaminů, minerálních látek, vlákniny a tekutin. Pokud není možné pokrýt energetické a nutriční nároky pacienta stravou, je na místě

některá z forem výživy umělé. Osvědčené jsou perorální nutriční doplňky k popíjení a enterální výživa podávaná stomií nebo sondou.

Výživa parenterální se v domácím prostředí neuplatňuje tak často jako výživa enterální.

Klíčová slova: doporučené dávky energie a bílkovin pro seniory, perorální nutriční doplňky, enterální výživa.

Zveřejněno: 1. březen 2009  Zobrazit citaci

ACS AIP APA ASA Harvard Chicago Chicago Notes IEEE ISO690 MLA NLM Turabian Vancouver
Grofová Z. Výživa ve stáří. Med. praxi. 2009;6(1):42-43.
Stáhnout citaci