Med. Pro Praxi 2009; 6(2): 97-99

Výživa při obezitě

MUDr. Zuzana Grofová
Nutriční a dietologické oddělení, Pradubická krajská nemocnice, a.s

Obezita je definována jako zmnožení tukové tkáně s následných vzestupem indexu tělesné hmotnosti (BMI, body mass index). Vzniká

pozitivní energetickou bilancí. Při hubnutí je třeba nastolit negativní energetickou bilanci, a to zvýšením výdeje pohybovou aktivitou

a snížením příjmu energie ve stravě. Výživa hraje při léčbě obezity základní roli. Důležitý je pravidelný režim jídla i příjmu tekutin,

konzumace potravin s nízkou energetickou denzitou, zvýšení příjmu nízkotučných bílkovin a omezení celkového příjmu tuků, zejména

živočišných.

Klíčová slova: obezita, pozitivní a negativní energetická bilance, svalová hmota, potraviny s vysokou a nízkou energetickou denzitou.

Nutrition in obesity

Obesity is defined as an excessively high amount of adipose tissue resulting in an increased body mass index (BMI). It results from a positive

energy balance. Losing weight requires a negative energy balance achievable by increasing energy expenditure through physical

activity and reducing energy intake through diet. Nutrition plays a crucial role in obesity treatment. Regular food and drink intake,

consumption of low energy-density foods, increased intake of low-fat proteins, and restricted total intake of fats (mainly animal fats)

are all essential.

Keywords: obesity, positive and negative energy balance, muscle mass, high and low energy-density foods.

Zveřejněno: 1. květen 2009  Zobrazit citaci

ACS AIP APA ASA Harvard Chicago Chicago Notes IEEE ISO690 MLA NLM Turabian Vancouver
Grofová Z. Výživa při obezitě. Med. praxi. 2009;6(2):97-99.
Stáhnout citaci