Med. praxi. 2024;21(2):92-95 | DOI: 10.36290/med.2024.011

Význam tuků ve výživě - současná doporučení

Věra Boháčová, DiS.1, 2, prof. MUDr. Jan Piťha, CSc.1, 3
1 Fórum zdravé výživy, z. s.
2 Sekce výživy a nutriční péče, z. s.
3 Klinika kardiologie, Laboratoř pro výzkum aterosklerózy IKEM, Praha

Tuky jsou jednou ze základních živin a nepostradatelnou složkou stravy. Poskytují energii a zároveň sehrávají v našem organismu řadu důležitých úloh. V rámci výživy je zásadní množství konzumovaných tuků, ale neméně důležité je také jejich složení. Složení tuků do značné míry předurčuje jejich vliv na správnou funkci našeho organismu. V rámci výživy je nejčastěji problematika tuků řešena v souvislosti s tak zvanými neinfekčními chorobami hromadného výskytu, a to jak v primární, tak sekundární prevenci.

Klíčová slova: tuky, mastné kyseliny, výživa, doporučení.

The importance of fats in nutrition

Fats are one of the basic nutrients and an indispensable food component. Fats provide energy and at the same time have important impact on the function of human body. In terms of nutrition, the amount of fat consumed is important, but their composition is of at least similar importance and largely determines their effect on the appropriate function of the body. The most common problem of fats in human nutrition is addressed with regard to so called non-infectious diseases of mass prevalence and incidence, both in primary and secondary prevention.

Keywords: fats, fatty acids, nutrition, recommendations.

Vloženo: 15. únor 2024; Přijato: 10. duben 2024; Zveřejněno: 17. květen 2024  Zobrazit citaci

ACS AIP APA ASA Harvard Chicago Chicago Notes IEEE ISO690 MLA NLM Turabian Vancouver
Boháčová V, Piťha J. Význam tuků ve výživě - současná doporučení. Med. praxi. 2024;21(2):92-95. doi: 10.36290/med.2024.011.
Stáhnout citaci

Reference

  1. Dostálová J. Tuky v potravinách a jejich nutriční hodnocení. Interní Med. 2011;13(9):347-349.
  2. Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR. Zdravotnická ročenka České republiky 2019. [Internet]. [cited 2023 March 15]. Available from: https://www.uzis.cz/res/f/008381/zdrroccz2019.pdf.
  3. Dostálová J. Méně tradiční oleje. Tisková konference Fóra zdravé výživy, červen 2018 [Internet]. [cited 2023 March 9]. Available from: https://www.fzv.cz/mene­‑tradicni­‑oleje/#more-2793.
  4. Boháčová V, Starnovská T. Úskalí dietoterapie při dyslipidemiích. AtheroRev. 2020;5(1):37-41.
  5. Kapitoly o zdraví. Potraviny a jejich vhodnější varianty. [Internet]. [cited 2023 March 12]. Available from: https://kapitolyozdravi.cz/soubory­‑ke­‑stazeni/zivotosprava­‑strava.
  6. Česká aliance kardiovaskulárních onemocnění, z. s. Léčba dietou [Internet]. [cited 2023 March 12]. Available from: https://ca­‑ko.cz/diagnozy/familiarni­‑hypercholesterolemie/lecba­‑dietou/.